Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2011 23:46 - Смисълът на техническия прогрес
Автор: htanev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1091 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2011 00:27


Функционалността на един съвременен интелигентен мобилен телефон се равняват цял куп електронни уреди - GPS, компютър, телефон, електронен дневник, будилник, фотоапарат и т.н. През 2000, за да имаш със себе си тази функционалност, трябваше да носиш една количка с електронна апаратура. Едно италианско издание направи това картинно сравнение в един от януарските си броеве:

imageimageimage

Според закона на Мур, на всеки 18 месеца, производителността на процесорите се удвоява. През изминалото десетилетие бяхме свидетели как компании като Google, Скайп, eBay , Facebook предоставиха услуги, които влязоха във всеки дом и направиха достъпа до информацията и комуникацията много по-лесни и ефективни.

Това, разбира се, променя света около нас, както автомобилът прокара пътищата и измени лицето на градовете. Но...всъщност въпросът е, ние променихме ли се?
Мисля, че отговорът е - Много по-малко, отколкото изглежда на пръв поглед. От една страна, станахме по-информирани, но научихме ли се да отсяваме по-добре сеното от плявата? Научихме ли се да извличаме нещо полезно от тази информация?

Мисля, че това няма да стане без значителни усилия от наша страна. Компютърните технологии са само един инструмент за нашия ум.  Инструмент и предизвикателство, предизвикателство да отворим очите си, да повярваме, че можем да творим. Защото зад новите технологии, зад създаването на софтуер, хардуер, зад генното инженерство, стоят хиляди незнайни войни на науката и прогреса - талантливи инженери и програмисти. Сега всеки може да се докосне до изяществото на това, което техният ум е създал. И това е едно предизвикателство, предизвикателство да бъдем творци.  Но, ние все още не сме откликнали на това предизвикателство.

Компютрите не само правят нещата по-ефективни и по-бързи, те ни помагат да разберем, че на нещата може да се гледа по различен начин. Информацията стана достъпна за по-голямата част от цивилизования свят. А няма по-голям враг за една диктатура от достъпността на информацията. Диктатурите мразят демокрацията и интернет.

Диктатурите умират една след друга, а ние сме в зората на една интернет демокрация. Всеки може да публикува, всеки може да бъде пише и да бъде прочетен от целия свят. Но...възможността да направиш нещо, не означава, че си го направил. Както казваше Хайтов, "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го  направиш". Всъщност, възможността, която дава интернет и цифровите технологии ползва истински шепа хора.
Останалите живеят с илюзията за промяна.







Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: htanev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 108294
Постинги: 47
Коментари: 117
Гласове: 266
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930